\"علي فعله‌گري \" سرپرست سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري با بيان اين مطلب به ميراث آريا(CHTN)، گفت: روستاي زيويه در شهرستان سقز قرار دارد و در اين روستا بناها و تپه‌هاي باستاني بسيار زيادي قرار دارد که بايد بيشتر مورد بررسي کارشناسان و باستان‌شناسان قرار گيرد.

وي با بيان اينکه ضرورت تشکيل اين پايگاه احساس مي‌شد، خاطرنشان کرد: بنا بر اين ضرورت تصميم گرفته شد که پايگاه ميراث فرهنگي زيويه تشکيل شود و قرار است امان‌الهي رئيس اين پايگاه باشد.

فعله‌گري خاطر نشان کرد: زيويه سايت تاريخي باستاني منطقه کردستان به حساب مي‌آيد و در اين روستا آثار تاريخي بسيار زيادي مربوط به دوره‌هاي مختلف تاريخي وجود دارد که بايد مورد کاوش باستان‌شناسان قرار بگيرد.

خاطرنشان مي‌شود که تپه باستاني و قلعه زيويه از جمله آثار تاريخي بسيار مهم اين روستا است که سالانه مورد بازديد گردشگران قرار مي‌گيرد.

بنا بر اين گزارش، اين تپه درحدود 55 کيلومتري جنوب شرقي شهر سقز واقع واز محوطه بسيار وسيعي برخوردار است. طي کاوش هاي باستان‌شناسي در اين تپه، قلعه باستاني زيويه از زير خاک بيرون آمد. اين قلعه روي يکي از تپه‌هاي نسبتاً مرتفع منطقه ساخته شده و بر محيط اطراف اشراف کامل دارد.

در نخستين کاوش که لوسط« ايوب ربنو» در سال 1325 شمسي در اين منطقه انجام داد و بيشتر جنبه تجاري داشت، اشياي منحصر به فردي از يک تابوت برنزي به دست آمد که در نوع خود از شاهکارهاي فلزکاري و سفال‌گري محسوب مي‌شود. همين امر موجب تخريب بسياري از آثار معماري ارزشمند اين قلعه ( کاخ دژ ) عظيم شد.اين قلعه که به اقوام ماد و ماننايي تعلق داشت، در حدود 2700 سال پيش ساخته شده است.

اين گزارش حاکيست ؛در سال 1354 شمسي اولين فصل کاوش هاي علمي باستان‌شناسي در اين تپه آغاز شد و تا سال 1380 ادامه يافت. طي چند فصل کاوش، نتايج قابل توجهي در زمينه شناخت وضعيت معماري آن به دست آمد. از جمله اشياي به دست‌آمده در اين کاوش‌ها، قطعات عاج منقوش بود که نقوش حيواني و صحنه شکار اساطير روي آن‌ها حک شده و از ارزش ويژه‌اي برخوردار است. اهميت اين قطعات به حدي است که از روي دو نمونه از آنها، نقش برجسته آبيدر سنندج، طراحي، بزرگ نمايي و ساخته شد.

براي احداث قلعه زيويه، استادکاران پس از بنياد مصطبه، سکوهايي براي دست‌يابي به سطح صاف و هموار پديد آوردند و در بين شيب‌هاي موجود در تپه، با بهره گيري از خشت خام، سنگ و چوب قلعه‌اي در نهايت استحکام و پايداري بنا نهادند.

115/

انتهای پیام/

کد خبر 1386072922